Flowecharging bedrift Flowecharging bedrift

Miniguide for deg som skal ha elbillader

Er du forvirret over uttrykk som 1-fase, 3-fase, Type 2 og Mode 3?
Ikke fortvil! Her er alt du trenger å vite om lading av din elbil.

04. mai

Embla Bjoner

Lesetid

Mode 3 og Type 2: EU-standarden

Mode 3 er en betegnelse på en fastmontert ladestasjon der sikkerhetsfunksjoner, styring og andre smartløsninger er installert i ladeboksen. Les mer om Easee ladeboks her.

Easee type2 connecter ccexpress

Type 2

Type 2 er standardkontakten for normallading av elbil i Europa. Denne kontakten støtter både 1-fase- og 3-faselading, og benyttes i alle Mode 3-ladestasjoner og majoriteten av nye elbiler. EU har bestemt at alle offentlig tilgjengelige ladestasjoner skal tilby Mode 3-lading med Type 2-kontakt.

Vær obs på å velge riktig ladekabel til elbilen din. Selv om Type 2-kontakten er lik, leveres selve kabelen i ulike varianter. Forskjellene går blant annet på hvor mange ledere selve kabelen har, og hvor mye strøm som kan sendes gjennom disse. Noen bilmodeller har Type 1-kontakt, og trenger da en kabel med Type 2 i den ene enden og Type 1 i den andre.

Mode 2 - for nødlading

Ved Mode 2-lading er styringsboksen montert på selve ladekabelen, som deretter plugges i en vanlig stikkontakt. Mode 2 kun brukes som en reserveløsning (nødlading). Regelmessig Mode 2-lading på fast parkeringsplass er underlagt strenge krav, og forutsetter i de fleste tilfeller en oppgradering av det elektriske anlegget.

Hva er 1-fase og 3-fase?

1-faseinstallasjoner har én (TN) eller to (IT) strømførende ledere inn i sikringsskapet, mens 3-faseinstallasjoner har tre. Med et 3-faset inntak får en vesentlig mer strøm å bruke, sammenlignet med et énfaseinntak.

Den kanskje viktigste fordelen er at strømforbruket fordeles på flere faser. I stedet for å belaste både ledningsnett og hovedsikring opp mot maksgrensen, kan flere faser levere det samme strømtrykket uten å øke hvilepulsen.

Nettsystemer og ombordlader

Norge har tre forskjellige nettsystemer for strøm; TN, IT og TT. De mest relevante forskjellene for deg som skal ha elbillading ligger i hvor mye strøm som kan leveres til bilen samtidig. NB! Forskjellene gjelder kun 3-fasede strøminntak. Har du 1-fase inn i huset vil den maksimale ladestyrken være lik for alle nettsystemene.

TN-nettsystem

Et trefaset TN-nettsystem er det mest gunstige en kan ha for lading av elbil. Det er få begrensninger på hvor stor ladekraft du kan få installert, og det er duket for å håndtere alle elbiler med den høyeste effekten kjøretøyet tillater.

IT/TT-system

Dersom du har et trefaset IT/TT-system er det ombordladeren til bilmodellen som avgjør om du kan få full utnyttelse av alle fasene eller ikke. Foreløpig er det et begrenset antall biler som støtter dette, men utvalget blir stadig bedre.

Easee fungerer uansett

Én av mange fordeler med Easees ladere er at du ikke trenger å tenke på hvilket nettsystem, eller hvor mange faser du kan bruke når du bestiller. Laderobotene leveres ferdig utstyrt med koblingsklemmer, programvare og sikkerhetsløsninger for alle scenarioer. Enten du er begrenset til et 1-faset IT-nett eller kan boltre deg i et trefaset TN-system er produktet det samme.

Laderoboten vil automatisk oppdage alle relevante faktorer for strømnettet ditt, og velge den tryggeste innstillingen for deg. Som kunde kan du manuelt velge en annen innstilling dersom du vet at din bil er i stand til mer enn det som detekteres automatisk.

Les om Easee ladeboks

Easee equalizer hand

Gi hovesikringen din et pusterom

Ønsker du enda mer kontroll over anlegget? Easee Equalizer tar steget videre. Equalizer kobles direkte til smartmåleren i sikringsskapet ditt og overvåker det totale forbruket i huset ditt. Denne informasjonen sendes trådløst ut til laderoboten via Equalizerens innebygde EaseeLink, og strømtrekket balanseres ut fra situasjonen.

Dersom du vasker klær mens middagen varmes, og alle varmekablene i boligen står på maks – vil laderoboten dempe strømtrekket frem til det er roligere forbruk. Slik unngår hovedsikringen å gå.

Les mer om Flowe sine produkter

Easee charge flowe Charging