Flowe Easee2019 AVIA WEB 49 of 68 Flowe Easee2019 AVIA WEB 49 of 68

Fem feller du bør unngå ved valg av ladeløsning

Usikker på hva du bør vektlegge når du bestemmer deg for ladeløsning? Unngå fallgruvene, og gjør et klokt valg med disse fem stegene.

04. mai

Embla Bjoner

Lesetid
Flowe Easee2019 AVIA WEB 54 of 68

1. Det lønner seg å eie infrastrukturen

Det er bred enighet om at du som kunde bør eie din egen infrastruktur. Elbilforeningen kritiserer flere leasingavtaler for lading i borettslag og sameier for å være både dyre og urettferdige.

Les Elbilforeningens artikkel ulovlig fordeling av kostnader i leieavtaler for elbillading.

Kjøp av infrastruktur og ladeboks er en engangskostnad, derimot ved leie betaler kunden i lang tid. Det blir dyrere i lengden, ettersom kostnadene fortsetter selv om ladeanlegget er betalt ned.

FLOWE FOTO LOWRES 34 of 50

2. Ikke lås deg til en strømpris eller strømleverandør

Det kan være skummelt å binde seg til en strømavtale med dagens priser. Mange leverandører selger i tillegg strøm. Slik kan ladeboksen virke billig, men strømpåslaget viser noe annet.

Valg av strømleverandør utgjør en betydelig forskjell i fremtidige kostnader. Ifølge Forbrukerrådet brenner mange forbrukere seg på lokketilbud, gjerne kombinert med lang bindingstid.

FLOWE FOTO LOWRES 26 of 50

3. Invester i en ladeboks designet for fremtiden

En ladeboks skal vare i mange år, derfor er det viktig å velge en som kan oppdatere sin software. Universalitet er en spesifikasjon ladeboksen bør ha. Ladeboksen bør passe alle typer elbiler og støtte alle strømnett og strømstyrker. Ladeboksen bør kunne kobles på et anlegg i etterkant av installasjon, og utføre lading selv om Wifi er nede.

Flowe Easee2019 AVIA WEB 7 of 68

4. Ladetilskudd til borettslag og sameier

Borettslag/sameier kan i noen kommuner søke om tilskudd til etablering/oppgradering av infrastruktur for å legge til rette for etablering av ladestasjoner.

Tilskuddet kan dekke opp til 20% av godkjente investeringskostnader. OBS! Dere må søke og få innvilget støtte før dere bestiller materialer og tjenester, eller inngår avtale med leverandør. Søk her om Tilskudd til ladeinfrastruktur.

flowe charging

5. Tenk langsiktig ved installering

Når foreninger skal installere infrastruktur til elbillading er det lurt å tenke langsiktig. Regjeringen har vedtatt i Nasjonal transportplan at alle nye personbiler og lette varebiler skal være nullutslippskjøretøy fra 2025. Derfor er det viktig å sørge for at anlegget er lett skalerbart.

Ved graving er det fordelaktig å legge kabling til flere parkeringsplasser, gjerne alle, ikke bare beboere som har elbil i dag. Slik slipper dere å grave opp på nytt, sannsynligvis innen kort tid

Ved å legge opp mulighet for lading på alle parkeringsplasser fra start er det enklere for beboere å få ettermontert en ladeboks.I tillegg er det viktig å kartlegge anleggets kapasitet for å vite om det er nok tilgjengelig kapasitet og strøm for eventuelle ettermonteringer eller utvidelser.

Å velge leverandør er tidkrevende. Med utallige løsninger, priser og aktører på markedet kan valget virke litt håpløst. Bruk gjerne denne listen ved utfasingen av aktører for å finne den beste for deg og din organisasjon. Jo mer som undersøkes i forkant, desto mindre utfordringer vil oppstå etter ferdigstillelse av anlegg.

Lykke til!